Bikini fitness-debut: Peak Week!

Bikini fitness-debut: Peak Week!

Jun 19, 2023Julia Lagnefors Petersohn

 Bikini fitness-debut: Peak Week!

Nu har det gått några dagar sen jag gjorde min debut i bikini fitness och jag tänkte att det skulle vara intressant för er att få en liten inblick i hur en peak vecka kan se ut för en bodybuilder, mer specifikt hur en tömning kan gå till och hur det känns.

Jag började skriva detta inlägg mitt under veckan innan tävlingen men tappade all motivation.
Jag var trött på kvällen och orkade inte heller skriva mycket på dagen. jag ville egentligen bara ligga hemma och kolla på film, öva poseringen eller skicka snaps till vänner.

Prata i telefon ville jag dock inte göra så mycket. Varför?
Jo, jag är den typen av person som bara inte känner för att snacka i telefon, jag skickar hellre röstmeddelanden eller videos på snapchat till vänner eller skriver till dem istället när jag är på det humöret.
Det ger mig möjlighet att hålla på med flera saker samtidigt utan att låta som att jag är ointresserad av samtalet samt så kan jag välja lite mer när jag ska svara eller lyssna på det som skickats till mig.

Under peak veckan var jag på det humöret ganska ofta och ville ta saker i min egen takt.
Nu efteråt känner jag ändå att jag klarade av tömningen utan att totalt “dö”. Visserligen hade jag mina dippar, men majoriteten av tiden hade jag ändå energi.

Jag var mitt glada och sociala jag på gymmet och pratade massvis med vänner som att jag inte alls bara låg på 1000 kcal och knappt några kolhydrater. 


Torsdag åkte jag upp till Alingsås för att jag skulle bo hemma hos en kompis och vi hade det hur trevligt som helst trots tömningen.
Torsdag och fredag fick jag dessutom fylla på med lite kolhydrater och låg på dryga 1500  kcal istället.
Fredag stod jag och min vän till och med och bakade kakan jag åt efter min tävling. 


Det är inte det roligaste kanske att knappt få käka några kolhydrater med jag har lärt mig efter denna veckan att jag faktiskt kan göra detta och fortfarande vara en människa.
Jag blir inget monster som det inte går att vara med utan jag är fortfarande jag. Självklart med lite fler dippar men alla blir ju lite trötta ibland. 

MuskelShoppen - Melina Sjölander - Better Bodies

 

Peak week, veckan inför tävlingen, tömningsveckan. Detta är den tuffaste veckan på hela den här resan, både mentalt och fysiskt. Min energi svänger upp och ner, detsamma gör mitt humör.

Ena sekunden kan jag känna mig helt normal med energi, jag mår bra och känner mig glad. Nästa sekund vill jag bara sova, motivationen dippar, jag vill gråta och börjar tvivla på mig själv. Har jag tränat tillräckligt, kommer tävlingen gå bra, kommer det gå som jag vill att det ska gå.

Jag börjar övertänka en massa vilket i sin tur leder till att jag får en massa ångest. Jag är en så kallad övertänkare, men det blir lite värre när jag övertänker resultaten på en tävling jag förberett och tränat inför i över ett år nu. Tänk om…

Och där kommer Julia in och daskar till mig på huvudet. Skulle säga att coachen får deala 80% av mitt övertänkande och nervositet just nu, men hon får mig alltid på andra tankebanor när jag blir rejält pessimistisk. Bodybuilding versionen av Benjamin syrsa.


Peak week & Tömning

Som sagt så går jag igenom en tömning denna veckan. Vad är det kan man fråga sig. Jo, en tömningsvecka innebär, som jag förstått det, att man tömmer kroppen på vatten för att tighta till inför tävlingen.

Detta görs genom att vi stryper kolhydraterna en massa, justerar saltintaget, drar ner på kalorierna ytterligare samt dricker en massa vatten första dagarna för att sedan de sista dagarna knappt dricka vatten.

Den delen med vatten innebär att jag 2 dagar dricker 6 liter vatten, 1 dag 4 liter, 1 dag 2 liter och sen ska jag på inregistreringen dagen innan tävlingen sippa på en ynka 0,5 liter vatten.

Jag kommer behöva gå mycket på toa när jag ligger på de högre kvantiteterna av vatten. När jag sedan drar ner på vattnet kommer jag dock fortfarande att behöva gå mycket på toa vilket leder till att vi då tömmer kroppen på vatten.

Kroppen hinner inte riktigt att förstå att vattenintaget ändrats och tror att den fortfarande behöver gå på toa stup i kvarten som jag tvingas göra nu. 

 

Melina Sjölander Bikini fitness-debut: Peak Week! - MuskelShoppen

 

Hungern

Hungern är inte så farlig, jag känner inte av den så mycket mer än på kvällen innan jag ska sova. I och med att jag rör mig rätt så lite så blir jag inte allt för hungrig.

Jag försöker även planera min dag så att jag kan lägga ihop två måltider till en och samma, speciellt på kvällen, för att minska risken att jag snabbt ska bli hungrig igen.
Sen fyller jag ut så mycket jag kan med sallad också för att få in lite mer volym i måltiderna. 


Humöret

Jag förväntade mig ärligt talat att jag skulle vara tjurigare, tröttare och deppigare än vad jag egentligen är.
Enda deppiga är att jag har lite separationsångest till mina vänner som jag inte riktigt orkar åka och träffa.
Sedan så har vissa åkt bort vilket gör det ännu svårare att umgås.

Jag känner mig lite ensam och uttråkad för det mesta bara vilket är varför jag hänger lite längre på gymmet än vad jag kanske brukar göra när jag väl orkar dra mig dit.
Känner många här så står gärna och tjötar lite för att fördriva tiden och få in lite umgänge i den här tömningen.

I och med att min kropp är så svag som den är just nu och att jag går igenom en tömning är det endast lite lalliga så kallade ”svensson” pass jag får köra på gymmet.
Med det menas att jag går igenom hela kroppen lite halvdant. Jag kör mina set tills precis innan det börjar “brinna” i musklerna, där bryter jag.

Resterande/majoriteten av tiden kollar jag på mobilen och snackar lite med folket jag känner.
Så passet är ju varken effektivt eller produktivt, det är ju inte träning om du frågar mig. Det är bara att jag pumpar musklerna lite. 


Avslut

Ja, här ser ni lite vad en tömning inom bodybuilding kan innebära. Men hur gick det på tävlingen?
Hur kändes det? Hur känns det nu efteråt? Är ni intresserade av att läsa mer om det samt hur det var backstage på tävlingen så får ni hålla utkik efter nästa inlägg.

Nu så ska jag visserligen åka utomlands i 2 veckor med ett par nära vänner men ska se till att skriva klart det så att det inlägget kan komma upp efter jag kommit hem.

Skulle det vara intressant att även veta mer om hur det är för en bikini fitness atlet efter tävlingen med kosten tveka inte att höra av er till antingen muskelshoppen eller min instagram som finns länkad i min atlet profil.

Tack för den här gången så syns vi efter min solsemester. 

// Melina Sjölander

Besök vår butik på Ejdergatan 12 i Göteborg (Ti & To 10:00 - 18:00).
Genom oss kan ni handla kosttillskott My Way Servicebutiken - Ånäsvägen 48 (ALLA DAGAR 09:00 - 23:00).

Läs även Melina Sjölanders andra artiklar:

More articles